Creatieve Therapie

Afgestemd op uw persoonlijke hulpvraag gaat u werken aan een tekening, een collage of schilder-werkstuk met materialen als kleurpotlood, krijt, oliepastel, verf of ecoline.
De tekening of het werkstuk bieden aanknopingspunten om tot verandering te komen.
Tekenervaring is niet nodig bij creatieve therapie! Kunstwerken mogen juist vanuit jezelf ontstaan, maar zijn niet het doel.
Tekentherapie werkt vanuit de psychosynthese* en wil denken, voelen en willen verbinden.
Door middel van tekenen, schilderen, kleien en gebruik van ander creatief materiaal stel ik u in de gelegenheid om innerlijke, onbewuste beelden naar buiten te laten komen. U wordt zich bewust van uw ervaring  tijdens het creatieve proces.  Samen kijken we wat de klacht of het probleem ‘te vertellen’ heeft. Door samen te kijken naar de creatie, ermee ‘in gesprek komen’ en bewust te worden van wat de tekentaal te vertellen heeft, kunnen er emoties vrijkomen, zoals verdriet en pijn. Het kan ruimte geven om deze emoties toe te laten en dat kan helpen bij de verwerking van de klacht of het probleem.
Tijdens een sessie zal er ook ruimte zijn om met lichaamswerk bezig te gaan zoals visualisaties, meditaties, geleide fantasie, of oefeningen om je energie weer te laten stromen.
Aan het einde van een sessie is het belangrijk om de balans op te maken. Wat voor inzichten heeft u gekregen over uw klacht of probleem en hoe gaat u die ervaringen die u hebt opgedaan vertalen naar het ermee omgaan in het dagelijks leven? Wat gaat u ermee doen om de situatie het hoofd te bieden? Op deze manier begint u een proces waarbij u zich bewust wordt van uw eigen handelingen, gedrag en patronen.

Voor wie

Creatieve therapie is geschikt voor jong en oud. Het is een kort durende therapie en brengt vaak snel een proces op gang, waardoor de cliënt weer handvatten krijgt om zelf verder te gaan. Bij deze therapie wordt er meer aanspraak gemaakt op de rechterhersenhelft. Hierdoor komt er toegang tot het onbewuste. In ons onderbewustzijn ligt een schat aan informatie die belangrijk kan zijn te gebruiken. Tekentaal maakt gebruik van beeldtaal waarin deze informatie ‘zichtbaar/bereikbaar’ wordt.